Sprawozdanie z rekolekcji zimowych w Starogardzie Gdańskim 2013

Wiara św. Piotra. Nadzieja św. Pawła. Miłość św. Jana. To temat przewodni dwudziestych zimowych rekolekcji Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży, które odbyły się, między 8 a 12 lutego w Zespole Szkół Ekonomicznych należącym do parafii pod wezwaniem św. Wojciecha w Starogardzie Gdańskim. Wzięło w nich udział 70 osób z 19 parafii naszej diecezji.

W czasie rekolekcji na uczestników czekało wiele atrakcji. W sobotnie przedpołudnie mieli oni możliwość kibicować reprezentacji naszej diecezji grającej ćwierćfinałowy mecz futsalu. IX Mistrzostwa Polski Księży w Piłce Nożnej Halowej nie przyniosły im pucharu, lecz nie mogli narzekać na brak dopingu. Rekolektanci włożyli w niego tyle serca, że musieli się później wspomagać tabletkami kojącymi ból gardła. Natomiast niedzielne popołudnie umożliwiło podzielonym na osiem zastępów rekolektantom rywalizować między sobą. Wzięli oni bowiem udział w grze, która przybliżyła im postacie św. Piotra, św. Pawła i św. Jana. Każda z grup miała za zadanie między innymi stworzyć na podstawie Pisma Świętego charakterystykę każdej z postaci, czy też wczuć się w rolę uciekającego z więzienia św. Piotra. Oczywiście gra wzbudziła w uczestnikach wiele emocji, lecz przede wszystkim była źródłem dobrej zabawy. Wieczór przyniósł dalsze niespodzianki w postaci występu Teatru Kuźnia Bracka. Grupa młodych osób kryjąca się pod tą nazwą przygotowała dla członków KSM wieczór muzyczno-poetycki pt. Na początku była miłość..., w czasie którego usłyszeli, nawiązujący do rozważonego przez nich tematu, tryptyk Czesława Miłosza. Jak wiadomo miasto, w którym gościliśmy jest stolicą Kociewia, dlatego w poniedziałkowym planie dnia znalazły się warsztaty w czasie, którym przybliżono uczestnikom tradycyjne instrumenty, stroje i piosenki, których tekst pisano gwarą kociewską. Ze względu na rozpoczynający się tuż po rekolekcjach Wielki Post rekolektanci przeznaczyli część swojego poniedziałkowego popołudnia na udział w nabożeństwie czterdziestogodzinnym poprzez godzinną adorację Najświętszego Sakramentu zakończoną Koronką do Bożego Miłosierdzia.

Nie zabrakło również stałych elementów rekolekcji. Tradycyjnie zaczęto od nabożeństwa pokutnego w piątkowy wieczór, gdy każdy mógł pojednać się z Bogiem w sakramencie Spowiedzi, by lepiej przeżyć to kilkudniowe, wspólnotowe spotkanie z Panem. Każdy dzień zaczynał się modlitwą brewiarzową- jutrznią, która przypominała, że uczestnicy nie tylko tworzą wspólnotę jako KSMowicze, ale również należą do wielkiej wspólnoty Kościoła. Codziennie odbywały się spotkania z zastępach, podczas których rekolektanci zapoznawali się z jedną z cnót i świętym będącym wzorem jej wypełniania. Praca w grupach owocowała refleksjami nad własnym życiem, w jej trakcie wiele osób otworzyło się, by podzielić się z współbraćmi świadectwem swego życia. Wyniki pracy poszczególne zastępy prezentowały podczas pogodnych wieczorów. Podczas prowadzonej przez diakonów naszego pelplińskiego seminarium szkoły śpiewu przygotowywaliśmy się do najważniejszego wydarzenia każdego dnia, czyli Mszy Świętej. Jak co roku młodzież miała również chwilę wytchnienia w postaci, zorganizowanej w ostatni dzień rekolekcji, potupajki. Ostatnim punktem programu było czuwanie, odbywające się w późnych godzinach wieczornych, podsumowujące trzy dni duchowego wysiłku młodzieży.

Rekolekcje Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży są tak wyjątkowe, że nigdy nie dostają negatywnych recenzji od obywających je osób. Nie mogłyby się jednak odbyć, gdyby nie gościnność księdza Janusza Lipskiego, posługującego w parafii p.w. św. Wojciecha jako proboszcz oraz dyrektora ZSE Pana Tadeusza Burczyka. Serdeczne podziękowania kierujemy również do rekolekcjonisty ks. Radosława Karczewskiego i asystenta diecezjalnego KSMu ks. Antoniego Bączkowskiego, którzy poświęcili swój czas, by posługiwać wśród młodzieży. Dziękujemy również paniom Karlinie Hoppe i Natalii Zych, które zadbały o posiłki podczas rekolekcji. Pragniemy także już teraz zachęcić młodzież do udziału w nadchodzących inicjatywach Zarządu Diecezjalnego (kalendarz), szczególnie w letnich rekolekcjach.

Rekolekcje Zimowe KSM DP 2013

Pozostałe zdjęcia można zobaczyć w galerii. Cały album można pobrać pod adresem: