Sprawozdanie ze szkolenia liderów II stopnia

W dniach 14-16 marca 2014 r. odbyło się w Pelplinie szkolenie liderów II stopnia Kalickiego Stowarzyszenia Młodzieży. Wzięło w nim udział 23 członków Stowarzyszenia z 12 oddziałów przy parafiach w różnych zakątkach naszej diecezji. Byli oni szkoleni przez Asystenta Diecezjalnego - ks. Antoniego Bączkowskiego, członków Zarządu Diecezjalnego i przedstawiciela koła kleryckiego KSM.

Podczas szkolenia, uczestnicy stworzyli obraz lidera we wspólnocie i poznali tajniki właściwego prowadzenia spotkania formacyjnego metodą Rewizji Życia. Mieli również okazję przygotować i przeprowadzić spotkanie formacyjne. Każdy lider powinien być świadom symboliki poszczególnych elementów Mszy Świętej, tak wiec uczestnicy wysłuchali prezentacji prezesa kleryckiego koła KSM.

Kolejnym ważnym etapem szkolenia II stopnia było zapoznanie z różnymi metodami pracy z tekstami Pisma Świętego oraz element praktyczny polegający na wykorzystaniu jednej z tych metod do wybranego fragmentu. Pod koniec szkolenia każdy z uczestników miał możliwość sprawdzenia, w jakim stopniu przyswoił prezentowane informacje, podczas gry wzorowanej na znanym polskim teleturnieju „Jeden z Dziesięciu”.

Oczywiście podczas szkolenia nie zabrakło wspólnego udziału we Mszy Świętej, wspólnotowej modlitwy przygotowanej przez uczestników, śpiewu i wiele, wiele radości.

Przez cnotę, naukę i pracę, służyć Bogu i Ojczyźnie. GOTÓW!