Sprawozdanie ze szkolenia kandydatów przed przyrzeczeniem

„Przez cnotę, naukę i pracę służyć Bogu i Ojczyźnie - Gotów?” Twierdzącej odpowiedzi na to pytanie udzieliło aż 55 młodych osób, które zjawiły się w piątek 17 października 2014 roku w Pelplinie, by pod czujnym okiem Zarządu Diecezjalnego odbyć szkolenie przed przyrzeczeniem.

Celem tego spotkania było przygotowanie młodzieży do złożenia ślubowania w uroczystość Chrystusa Króla Wszechświata. Uczestnicy zapoznali się ze strukturami i ideałami Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży; mieli okazję poznać Statut Stowarzyszenia, 10 zasad KSM-owicza, a także porozmawiać o rozeznawaniu własnych talentów oraz swojej roli w Kościele. Choć informacji do opanowania było wiele, nie zabrakło oczywiście czasu na modlitwę, spacer na Górkę Papieską, śpiew przy akompaniamencie gitar czy radosną rywalizację podczas sprawdzającego wiedzę uczestników quizu.

Szkolenie zakończyło się niedzielną Eucharystią w Katedrze Pelplińskiej. Już za miesiąc spotkamy się ponownie w stolicy naszej diecezji na Zjeździe Diecezjalnym, będącym najwyższą władzą i najważniejszym wydarzeniem w ciągu roku formacyjnego Stowarzyszenia.
Szkolenie przed przyrzeczeniem