Sprawozdanie z Mistrzostw Polski KSM w Piłce Siatkowej 2014

W dniach 30.05-1.06.2014 r. w Częstochowie odbyły się Mistrzostwa Polski KSM w Piłce Siatkowej. Nasza diecezja była reprezentowana przez 8 zawodników:
Szymon Borzych (rozgrywający 5, kapitan)
Damian Górecki (przyjmujący 4)
Przemysław Knopek (przyjmujący 10)
Sebastian Leszczyński (atakujący 9)
Łukasz Rataj (przyjmujący 12)
Jakub Roszyk (przyjmujący 3)
Krystian Wenta (środkowy 11)
Wojciech Wittbrodt (przyjmujący 2)
pod opieką Sebastiana Jaworskiego skarbnika ZD KSM DP.

Po wspólnym przyjeździe do Częstochowy i ulokowaniu się w Domu Pielgrzyma u sióstr Szarytek oraz kolacji nastąpiło losowanie grup. Eliminacje do rozgrywek finałowych zgodnie z planem odbyły się w 4 grupach (pod dwie druhów i druhen). Wyniki losowania w grup druhów były następujące:
Grupa A: Tarnów, Gliwice, Pelplin, Poznań, Częstochowa
Grupa B: Katowice, Rzeszów, Drohiczyn, Lubaczów, Siedlce.
Jak się później okazało o grupie A można było powiedzieć, że jest to tzw. Grupa Śmierci. Pierwszy dzień zakończył się wyjściem na Jasną Górę i Apelem Jasnogórskim przed Obrazem Matki Bożej Częstochowskiej.

Następnego dnia po Mszy Świętej w kaplicy Matki Bożej pod przewodnictwem J.E. Abp. Wacława Depo rozpoczęły się rozgrywki grupowe. Po 10 zaciętych meczach wyniki grupy A były następujące:

Drużyna

Liczba zwycięstw

Liczba punktów

Częstochowa

4

8

Poznań

3

7

Pelplin

2

6

Tarnów

1

5

Gliwice

0

4

O zwycięstwie albo przegranej w prawie każdym secie rozegranym przez naszą drużynę decydowały Przewagi. Zgodnie z powyższą tabelą nasza drużyna ukończyła grupę na 3 miejscu, co oznaczało, że w niedzielę zagra mecz o 5 miejsce. Wieczorem zawodnicy mogli wziąć udział w Koncercie Uwielbienia w wykonaniu Mate.O.

W niedziele po Mszy Świętej w kościele św. Barbary, miały miejsce rozgrywki finałowe. Nasza drużyna bez problemu wygrała mecz o 5 miejsce z Katowicami. W kategorii druhów zawody wygrała drużyna z Częstochowy, drugie miejsce zajął Lubaczów, a trzecie Poznań. W kategorii druhen zwyciężył Lubaczów. Wręczenie nagród odbyło się zaraz po rozgrywkach finałowych.

Jeszcze raz gratulujemy zawodnikom naszej diecezji 5 miejsca w Mistrzostwach Polski KSM w Piłce Siatkowej. Dziękujemy organizatorom za przygotowanie zawodów i wielkie emocje! Za zaangażowanie w zbieraniu naszej reprezentacji należą się podziękowania Jakubowi Roszyk z KSM Chojnice przy parafii p.w. św. Jadwigi.

Zapraszamy na zawody za rok!

Więcej fotografii w galerii.