VIII turniej Piłki Siatkowej KSM Diecezji Pelplińskiej - sprawozdanie

Dnia 14 listopada 2015 r. w Przodkowie odbył się VIII turniej Piłki Siatkowej Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży. W zawodach wzięło udział około 175 osób z 14 oddziałów KSM. Zawody zaczęły się od wspólnej Mszy Świętej w parafii św. Andrzeja Apostoła celebrowanej przez ks. Marka Rekowskiego - asystenta miejscowego KSMu. Po Mszy  odbyło się losowanie grup:
Grupa A: Tczew (parafia pw. Podwyższenia Krzyża Św.),  Chojnice (parafia pw. MB Fatimskiej), Przodkowo, Chmielno;
Grupa B: Wiele, Skarszewy, Lębork (parafia pw. NSPJ);
Grupa C: Brusy, Wygoda, Kartuzy (parafia pw. św. Wojciecha), Starogard Gdański (parafia pw. NSPJ);
Grupa D: Kartuzy (parafia pw. WNMP), Pinczyn, Lipusz.

Zawodnicy następnie udali się na halę sportową w Przodkowie, gdzie na trzech boiskach odbyły się rozgrywki. Z każdej grupy miały możliwość wyjść i tym samym awansować do ćwierćfinałów 2 drużyny. Były to: Chojnice (MBF) z Wielem, Kartuzy (św. Wojciech) z Pinczynem, Lębork (NSPJ) z Chmielnem, Lipusz z Brusami. Do półfinałów awansowały drużyny: Chojnice (NSPJ) i Kartuzy (św. Wojciech) oraz Chmielno i Lipusz. Ostatecznie klasyfikacja wyglądała następująco:
I miejsce - Chojnice (MBF)
II miejsce - Chmielno
III miejsce - Kartuzy (św. Wojciech)
IV miejsce - Lipusz.

Dziękujemy KSMowi z Przodkowa za bardzo dobrą organizację, posiłek i udane zawody. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Wszystkim uczestników dziękujemy za obecność i uczciwą rywalizację oraz zachęcamy do udziału w Mistrzostwach Polski KSM w siatkówce, które odbędą się w nadchodzącym roku.

Sebastian Jaworski
członek delegat ZD KSM DP